Österlen som mest noir

Tina Frennstedt
Cold case 4
Sista bilden
(Norstedts)

Både en riktigt bra ihopsatt traditionell deckare och polisroman och – efter att Olle Lönnaeus mer eller mindre lämnat Österlen för Malmö – den bästa Österlen noir-deckaren hittills. (Ja, Frennstedt överträffar nog till och med Lönnaeus.)

Februari 2022: vinter och snö, så som snö och blåst är  på Österlen. Inte en turist i sikte och en kvinnlig polis som (av en anledning) måste ta sig runt med buss och pågatåg. Men ”Sista bilden”, den fjärde titeln i Tina Frennstedts ”Cold case”-serie, börjar uppdelat…

De olika delar som berättelsen ska bestå av presenteras. Men delarna och trådarna är så åtskilda att det blev svårt för den här läsaren att förstå hur de kunde ha med varann att göra, innan de långsamt började tvinnas ihop till en gemensam tråd.  

Låt mig avslöja så pass: Lägg märke till den svenska men internationellt kända skådespelerskan Kate Sands (artistnamn) som slagit sig ner på Österlen, mer exakt i Ravlunda, med make och dotter (som när Skånetrafiken bytt tidtabell måste skjutsas till Sophiaskolan i Rörum).  

Notera också förekomsten av tjäder. Det måste väl vara en hommage till Wallander (eller hans far)?

Frennstedts kriminalinspektör Tess Hjalmarsson är tjänstledig alternativt fråntvingad sin tjänst. (Den förra kollegan Marie Ehrling har satt på sig kavaj och chefar nu för avdelningen Grova brott.) Tess befinner sig här hemma på Gislövshammar, där hon bor med sin sambo Sandra och hennes – numera deras – tonårsdotter.

Men så kontaktas hon av den danske profileraren Carsten Morris. En Cold case-grupp har startats i Danmark och då upptäcktes det att foton på försvunna unga kvinnor läggs ut på Murderpix, en amerikansk sajt. Först en dansk kvinna och nu ett foto på Jenny, en svensk flicka som försvann 2005 på väg från Tomelilla till Simrishamn.

Tess kan inte arbeta åt den danska polisen, det går inte när hon är avstängd i Sverige, inte ens är polis. Men när det gäller den försvunna Jenny, då måste Tess…

Fler platser: Brösarps norra och södra backar (med tom parkering), Vitaby, Kivik, Haväng, Onslunda, Stora Herrestad… I byarna övervintrar året runt-befolkningen (medan turisterna ”saknas”). Vindrutetorkarna ger upp i Benestad när den danske polisen Jul och Tess kör genom snöfallet mot upplösningen utanför Lövestad…     

Eller snarare strax utanför Heinge, längs en småväg vid Hallsbergs stenar, i en gammal lada ute på en åker. ”Sista bilden” är, som jag inledde, en riktigt bra Österlen noir-deckare, till kriminalintrig som miljöer. 

Bengt Eriksson
Publicerat i Ystads Allehanda    

Lämna en kommentar

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑