Det skånska spänningslandskapet (del 1)

På senaste tiden har det kommit så många nya deckare (och andra spänningsromaner) med olika delar av Skåne som miljöer. Bengt Eriksson har läst, läst och läst…

***

Det känns som om Olle Lönnaeus alltid låter sin huvudperson stå på stranden vid Haväng med den stora boken bakom sig. I ”Vakthundarna” (Bokfabriken) återkommer platsen: genast på första sidan står Simon Olsson där och kisar mot havet.  

Lönnaeus är en mästare på att levandegöra Österlen. Fast på senare tid har det blivit mer av Malmö, som han också fått att dofta. Här och nu bor huvudpersonen strax utanför Brösarp. ”Vakthundarna” är ännu en thriller om Simon Olsson, tidigare elitsoldat, vars förflutna skyndar ikapp.

Apropå Malmö har Anders de la Motte lämnat Österlen och skrivit polisromanen ”bortbytaren” (Forum), där han prickar av och hyllar deckartraditionen.

Som att ”Avdelningen för vilsna fall och förlorade själar” (vem och vad påminner det om?) återfinns i källaren till Malmös polishus. Berättelsen börjar dock i nordvästra Skåne med att två ungdomar försvinner.  

”Irrvägar” (Saga Egmont) är första titeln i en ny polisserie av Cecilia Sahlström, som bytt stad från Lund till Malmö. Tuffare än tidigare, mer av thriller.

Rakel Vrede, udda och enstörig polisinspektör, fyller 50 år. Då exploderar en bomb i centrala Malmö.

”Rekryteringen” (Nona) inleder ”Trickster”-serien av Caroline Grimwalker. Over the top. Jäkla drag. Thriller i varje mening.

Ina Farkas, tidigare polis fast med en fot på bägge sidor om lagen, sitter på Fosieanstalten i Malmö. Snart ska hon värvas till organisationen Trickster…

Fredrik Ekelund Marisol M låter polisen Hjalmar Lindström på Länskrim i Malmö få en ny kollega: Zara-Jonas Garabay, som är transperson (se namnen). Just detta bör vara huvudbudskapet.

”Drömmen om St Andrews” (Lindelöws) är en golfdeckare, till den målgruppen hör inte jag. Däremot kan jag uppskatta det skönlitterära, icke-deckaraktiga sättet att skriva.

Malmö är miljön även i Peter K Anderssons andra noir-deckare, ”Rum med dolda fönster” (Lind & Co), med Urban Krook, privatdetektiv. Men tiden har stannat på cirka 1950.

Krook är som en kombinerad Ture Sventon och Philip Marlowe. Fint skissad miljö: en gata eller plats behöver blott nämnas så syns 50-talets Malmö för läsarens ögon.

Henrik Möllers ”Bödeln i Malmö” (Vertigo) är en skräck- och gangsterroman. År 1712 (då Djävulen kom till stan) knyts ihop med en het sommar, över 30 grader, i dagens Malmö (och Djävulen är kvar).

Huvudpersoner: Lille-Per och hans ökända pappa Nicko, bosatta vid Dalaplan. Det gotiskt skräckfyllda fortsätter längs Södra Förstadsgatan, Ystadvägen, Norra Grängesbergsgatan…

En djupfryst man i gula byxor” (Word Audio) av Kalle Löfqvist utspelar sig i Lund. Sällan att humor och deckare gifter sig men lundaspexaren Löfqvists humordeckare fick mig genast att småle och skratta.

På pricken-porträtt av Larssons Herr och ägaren med ett måttband runt halsen. (Vilken av Lunds ärevördiga herrekiperingar är förebild?) Mord? Kriminellt? Viktigast: humor och miljö.

Forts. del 2 följer…

Bengt Eriksson
Publicerat i Ystads Allehanda

Lämna en kommentar

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑