En helt underbar historia

Varför ska just Deckarlogg läsa och recensera Stefan Ahnhems nya polisroman/deckare? tänkte red. Risken är överhängande att det blir, så att säga, samma recension med samma åsikter en gång till.

Varför inte istället ta in en recension från någon annan, till exempel Kapprakt (Anders Kapp)? Särskilt som Kapprakt och Deckarlogg visat sig ha raka motsatta åsikter om just Ahnhem…

Inte alltid men ofta kan olika åsikter ju vara bra. Här följer Kapprakts recension av Stefan Ahnhems nya polisroman: första titeln i en ny serie, om det nu är en ny serie?

***

Stefan Ahnhem
En helt annan historia
(Forum)

Efter den stora succén med serien om Fabian Risk, sex delar 2014-21, kommer Stefan Ahnhem nu ut med ”En helt annan historia”, vilket inte är riktigt sant.

Något helt annat är det inte, huvudpersonen Malin Rehnberg har vi träffat förut, som kollega till Fabian Risk i det fall som ”Den nionde graven” handlade om, även från epilogen i författarens senaste bok där det handlar om kopplingar till andra länder är Danmark, ”bland annat till Stockholm och utredningen Malin Rehnberg arbetade med där. Men det är en helt annan historia.”

Bara den lekfullheten gör läsaren på riktigt gott humör.

Fallet då handlade bland annat om Mogens Klinge, operativ chef för danska polisens underrättelsetjänst, som hittades död i en bil på botten i hamnen i Köpenhamn tillsammans med en okänd naken kvinna med utländsk bakgrund, möjligen prostituerad.

Malin Rehnberg upptäcker en koppling mellan ett mord i Stockholm och den döda kvinnan i Köpenhamn, hon tar därför kontakt med den ansvarige utredaren Jan Hesk, som hade en stor roll i förra boken.

Vi känner igen det gränsöverskridande, i bokstavlig mening över landsgräns, men ännu mer gränslösheten hos karaktärer, gränslösheten i händelser, och den gränslösa generositeten hos en författare som än en gång bjuder oss på sin svåröverträffade dramaturgiska förmåga.

I prologen får vi möta en kvinna på en vidrig resa som med en avbruten knivspets ristar in minnen av den långa färden i sin egen kropp: fyra bågar för varje byte av färdmedel, fem cirklar för varje våldtäkt hon utsatts för och tretton streck för de kvinnor och män som dött under resan.

Starkt förs vi direkt in i ett tema om trafficking. Starkt öppnar författaren för en drivkraft som alltid fungerar i spänningslitteratur och som han arbetat med förut: hämnd. Men nu på ett annat sätt än tidigare.

Därefter kommer det första kapitlet som äger rum lördagen 4 augusti 2012, dagen efter den förra boken startade så det handlar delvis om parallellhandlingar; bas i Köpenhamn då och i Stockholm nu.

Vi möter en okänd man som håller på att göra sig i ordning i sitt rum på Grand Hôtel i Stockholm samtidigt som han på Rapport hör nyheterna om händelserna i Köpenhamn. Han gör sig riktigt fin för sitt möte med landets mest framgångsrika livsstilsbloggare Coco som finns i sin svit flera våningar längre upp i hotellet, en lyx som han aldrig skulle ha råd med.

Han har tolkat tecknen från hennes Instagram på sitt sätt; förstått att hon vill ha honom, längtar efter honom. Men när han kommit upp till hennes våningsplan ser han hur hon släpper in en annan man i sviten.

Stefan Ahnhem. Foto: Les Kaner

Vi får träffa Malin Rehnberg som svettas på ett förhatligt yogapass när hon ser att hennes kollega Per Wigsell ringer; trots förbud har hon tagit med mobilen in i lokalen men har den på ljudlöst. Hon lyssnar på hans meddelande, det har kommit in ett larm om ett misstänkt dödsfall på Grand Hôtel, han har fått uppdraget men kan inte ta det, han måste vara hemma med barnen eftersom hans fru Susanna är på tjejmiddag.

Först blir hon sur på sin kollega som är en supertrist toffel, men sedan kommer hon på vad det måste handla om: idag är det hennes och Anders tioåriga bröllopsdag, naturligtvis är det han som på det här sättet fixat ett lyxigt överraskningsfirande på Grand. Hon blir glad, avbryter passet och ger sig iväg.

Hon har fel, hon hittar Coco brutalt mördad i den stora sviten och drar igång hela apparaten. Hon kommer hem sent. Då sover Anders. Det är upptakten till en dramatisk berättelse där vi i högt tempo får möta många udda och intressanta människor.

Malin får växa ut till en underbar huvudperson. Hon är en skicklig polis med ett häftigt humör som driver sina idéer hårt trots motstånd från chefer och kolleger. Ibland går det helt fel men ibland hittar hon också lösningar som ingen annan ser. Regelverk är till för att rundas och hon är helt orädd för att ge sig in i farliga situationer.

Samtidigt gnager växande problem med småbarnslivet tillsammans med Anders ute i Enskede.

Fallet växer ut med ytterligare dödsfall och det blir allt tydligare att det här måste handla om något mycket större.

Jämfört med böckerna i serien om Fabian Risk har författaren krympt formatet en hel del: flera av delarna var tegelstenar på över femhundra sidor, ”Den sista spiken” stannade på 478 sidor tack vare att alla kapitel om Malin klipptes ut för att i stället bli denna nya bok med drygt halva omfånget.

Trots det mindre formatet finns ett stort innehåll med intensiv dramatik, underbara karaktärer, gnagande spänning, en hel del humor, ett beundransvärt språk och ett viktigt samhällsproblem i basen.

Jag kan garantera att alla Stefan Ahnhems fans kommer att bli mer än nöjda och kanske kommer det mindre formatet också att locka några nya läsare.

Anders Kappåterkommande gästrecensent på Deckarlogg, var ett bokslukande barn och det har fortsatt genom åren. Främst blir det klassisk skönlitteratur. Sen 2017 är han en av arrangörerna av Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall så han läser också en del spänningslitteratur. Anders Kapp driver nätsidan Kapprakt.se varifrån den här recensionen har lånats. Gå in där och läs fler av hans recensioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: