Mord i midsommartid

Lars Wernström
Veteranen
Privatutredaren Erik Sandell del 4

Uppl: Björn Bengtsson
(Ordfront)

Som sägs i rubriken är detta den fjärde boken i serien om Erik Sandell och hans utredningsteam. Kollegorna Jessica Wallman och Kristian Strååt känns igen från tidigare böcker. Miljön är Storstockholm och berättelsen börjar på den svenskaste av dagar som tänkas kan – midsommarafton.

All idyll som förknippas med högtiden slås snart sönder. Innan dagen är slut ligger tre kroppar döda eller döende i skogen inte långt från midsommarfirandet. En ren avrättning. De döda är berättelsens huvudkaraktär Vidar Beckmans far och mor medan deras barnbarn är svårt skadat.

Vidar själv är inte alls i form för något midsommarfirande, alkoholiserad och deprimerad som han är. Han sover kraftigt berusad bort hela midsommarkvällen och vaknar upp till ett kaos av sina egna demoner, telefonsamtalet från systern som berättar vad som hänt och ett besök av polisen som misstänker honom för morden.

I Djursholm försöker Erik Sandell stänga sin byrå för sommaren samtidigt som han anpassar sig till det som snart ska ske. Hans Petronella är höggravid och väntar deras första barn inom någon vecka.

Här dyker det dock upp ett nytt fall på byrån som Jessica Wallman fått in. Det handlar om ett ideellt uppdrag avseende en försvunnen flyktingpojke som en äldre Djursholmsdam hade förbarmat sig över. Hon har låtit honom att bo hos henne men nu har han avvikit plötsligt och spårlöst.

Det visar sig sedan att trippelmordet (som det visar sig bli) och den försvunne invandrarpojken flätas samman. Ytterligare familjemedlemmar till Vidar möter döden samtidigt som invandrarpojken visar sig vara någon annan än alla trott. De olika personerna och intrigerna får ett samband och en spektakulär upplösning sker i Stockholms skärgård.

Boken innehåller, som väl framgått, mycket våld och spänning. Det fungerar på det hela väl. Tyvärr är däremot dialogerna och huvudpersonernas funderingar ofta pratiga och långsamma, alltför alldagliga och saktar ner händelseutvecklingen.

Här hade man kunnat stryka bort en del. Boken ingår ju i en serie men fungerar bra att läsa som den är eftersom berättelsen är fristående. Uppläsaren Björn Bengtsson fungerar utmärkt.

Ronnie Nestor,
återkommande gästrecensent på Deckarlogg, är bokläsare på sitt sjunde decennium. ”Presterar av och till egna texter, korta eller långa. I övrigt konst- och musikälskare.”

Lämna en kommentar

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑