Hårdkokt med budskap i amerikanska Södern

S.A. Cosby
Rakbladstårar
Övers: Ylva Spångberg
Uppl: Magnus Roosmann
(Modernista)

Yxa eller kanske machete? Ingen aning. Men författaren till ”Rakbladstårar” har i alla fall inget vanligt tangentbord när han yxar till sina målande beskrivningar.

Cosby gödslar med liknelser som får hjärnan att slå volter av ren eufori: ”Han hade händer stora som julskinkor”, ”Blodet sprutade som en gejser”, ”Blicken rörde sig från sida till sida som en vessla fångade i en bur”. Ja, ni fattar.

Oneliners som man vill karva ut med en rostig Morakniv och rama in med guldram innan man hänger upp dem på utedasset. Den var min.

Men boken är så mycket mer än en hög smarta formuleringar staplade på varandra. Den är en klassisk, amerikansk hämndroman men med ett budskap.

Två äldre herrar med gurgel i ryggsäcken ger sig ut på hämndturne för att sätta dit sina söners mördare. De förenas av törsten på blod och det egna självföraktet.

Deras söner var ett par men ingen av dem kunde acceptera deras homosexuella relation. Det blir en brutal uppgörelse med MC-gäng och deras egna fördomar.

Spännande och även om det inte krävs någon kärnfysiker att räkna ut vart åt det barkar blir det en lustfylld resa mot undergången.

Som svensk kan det vara lite svårt att ta in det förakt mot homosexuella som skildras i boken. Men det här är den amerikanska Södern. Jag antar att det finns en del neandertalare kvar i sumpmarkerna.

Jag gillar författarens uppumpade språk med alla köttiga liknelser. Förstår budskapet men kanske att den skivan får snurra några varv för mycket på spelaren.

Det är spännande och njutbart som en klassisk hårdkokt deckare. Men trots det angelägna budskapet blir det ändå bara en bagatell som lätt förpassas till glömskans biblioteket.

Samuel Karlsson, återkommande recensent på Deckarlogg och även deckarförfattare, bl a upphovsman till polisserien om och på Mörkö, vars femte och hittills senaste titel heter ”Sommarmord”. Han lyssnar gärna på ljudböcker och driver Facebook-sidan ”Vi som älskar ljudböcker”. Gå in där för lyssningstips på såväl deckare som annat. Instagramkonto: samuel_författare

Lämna en kommentar

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑