Rättsystemet kontra människorna; människorna kontra rättssystemet

Malin Persson Giolito
Motiv
(W&W)

Såg i en intervju att Malin Persson Giolito uppskattar den tyske advokaten Ferdinand von Schirach.

Och vem gör inte det? Med sina, oftast korta berättelser om människorna kontra rättssystemet skapade von Schirach sin egen nisch inom kriminalutgivningen.

Persson Giolito, som också är både jurist och författare, har i boken ”Motiv” skrivit ”10 berättelser om brott” på liknande teman: människan och lagen.

Men sätten att skriva, skildra lagar och människor är olika. Medan von Schirach snarast redogör så lever Persson Giolito sig in i människornas liv. Ja, deras inre.

Varje berättelse i berättelse- snarare än novellsamlingen har ett personnamn samt en lagparagraf som rubrik. Det kan till exempel vara ”Anders BrB 3:17” eller ”Anne NSL §1”.

Persson Giolito visar hur lagparagrafer handskas med människorna men också hur en människa kan tvingas handskas med en lag.

Som i ovan nämnda noveller, den första om en nybörjarpolis som tänker rätt men det blir fel och den andra om en mamma vars son är narkoman och ställs inför rätten.

Malin Persson Giolitos kortberättelser präglas av en slags, låt säga, ambivalent solidaritet. Hos Persson Giolito som hos von Schirach: rättssystemet kontra människorna; människorna kontra rättssystemet.  

Bengt Eriksson
Publicerat i Opulens / Magasinet Konkret

Lämna en kommentar

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑