Deckarloggbäst mars 2023

Helena Dahlgren
Flickan med det röda håret
(Nypon förlag)

Litterärt och publikt (folkligt?) samtidigt. Högt och lågt. Helena Dahlgren skriver som sig. Även när hon, som här, skriver lättläst och skräckfyllt för väl både yngre och äldre. Hon visa – än en gång – sin förmåga att skriva enkelt utan att förenkla. Lätt att läsa men de tankar som lättläsningen föder är svårare. Att hantera livet, ingen lätt sak oavsett ålder. Här handlar det om att hantera döden och saknaden; saknaden efter en död pappa.

Peter Stjernström
Sjösprång
(Lind & Co)

Han skriver crazy, tar i och tar i ännu mer – tills man tycker att det här går ju inte att tro på. Just då och där stannar Stjernström upp. Han skriver crazy; till en gräns. Aldrig så overkligt att det inte är verkligt. Inte så orealistiskt att inte är realistiskt. Nazism är grundläggande temat för ”Sjösprång”. Här finns fler teman också, främst naturen. Dagens nynazism förenas med den nazism som frodades på Gotland under andra världskriget. Göring kom på besök och en snabbspringande kapplöpningshäst döptes efter Hitler.

Anna Roos
Ett dockspel
(LB förlag)

En udda och personlig, ja, egen sorts spänningsförfattare. Roos skriver och berättar så det känns som om själva pappret vibrerar, det gäller att hålla boken fast i händerna för att kunna läsa vidare. Titeln syftar på att det i en hotellreception står ett dockhus, gästerna flyttar gärna omkring lite på dockorna i det lilla huset. Det blir som ett dockspel. Så försvinner en flicka, 13 år, som bor på hotellet med sina föräldrar. Hon försvinner och förblir försvunnen.

Jo Nesbø
Blodmåne
Övers: Per Olaisen
(Albert Bonniers)

Levande är ordet, en skönlitterär roman i polisthrillern. Det blir också, som som det brukar det hos Nesbø, också en hel del prat om rockmusik (Joni Mitchell, Keith Richards med flera), så om läsaren är musikintresserad blir det en extra stjärna. I thrillern har han dessutom stoppat in pusseldeckare. Det går nog faktiskt, för en läsare som är klipskare än jag, att klura ut (serie)mördargåtan. Intrigen utspelar sig i Oslo men det börjar med att förre polisen Harry Hole sitter på en bar i Laurel Canyon, Los Angeles och fortsätter att försöka dricka ihjäl sig.

Karin Fossum
Där döden väntar
Övers: Gösta Svenn /
Helena Sjöstrand Svenn
(Forum)

Härmed avslutas Fossums polisromanserie, inledd 1995, med och inte minst om Konrad Sejer – en med boktitlarna allt äldre och mer filosofisk kriminalkommissarie i Oslo.  Spänningsroman, enligt omslaget. Lägg till psykologisk och det stämmer exakt. Den övergripande formen, även om en polisroman ingår, är ett kollage som följer och varvar tre ungdomar, udda på var sitt sätt. En triangel där två av dem ska dö, först en flicka som är för vacker för sitt eget bästa.

Bengt Eriksson

Lämna en kommentar

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑