Inför utdelningen av Polar Music Prize gånger 3 som sker den 23 maj i Vinterträdgården på Grand Hôtel, Stockholm och sänds live i TV4.
***
Den här månaden hade Erikssons grammofonarkiv kunnat handla om Arvo Pärt, den estländske kompositören som tilldelades 2023 års Polar Music Prize i kategorin konstmusik/klassisk musik, eller om Angelique Kidjo, född i Benin, som fick årets Polarpris i den populärmusikaliska kategorin. Bägge är så välförtjänta pristagare att de inte alls var oväntade.

Men 2023 finns också en tredje, mer oväntad Polarpristagare. Har någon som inte är praktiserande artist, musiker och/eller kompositör tidigare fått priset? Inte många väl, i så fall. Jag får googla och kolla…
Chris Blackwell idag.
Foto: Greg Williams
Jo, ett par gånger har något sånär liknande faktiskt hänt. Det var åren 2018 och 2019 då Polarpriset gick till Afghanistan National Institute of Music respektive stiftelsen Playing for Change. Men riktigt jämförbart är det ändå inte, när en skivbolagsdirektör (för att förenkla hans verk och gärning) i år tilldelas Polar Music Prize.
Alltså… ja, det vet alla redan vid det här laget… Chris Blackwell, grundare av Island Records. Förresten, med detta skrivet och sagt ska krönikan börja om genom att lista ett antal skivbolag/skivmärken, de flesta internationella men även ett par svenska, från 60-talet och framåt: Elektra, Nonesuch, ESP, just Island, Transatlantic, Topic, Bärenreiter, Harvest, MNW, Silence, Virgin, FMP, Byg, Rough Trade, Stiff, ZE, Celluloid…
Samt ytterligare några. Men det var främst dessa skivmärken jag letade efter för att få höra ny musik och upptäcka nya grupper, musiker och artister. Inte kan jag väl ha varit ensam heller om att lyssna så här, alltså lyssna på skivmärken. Nyfikna skivköpare som var med tidigare än jag, på 50- talet och längre bakåt ändå, gjorde nog likadant med Blue Note, Chess och Tamla Motown.
Och så vidare. Resten av långkrönikan om Chris Blackwell och hans Ilsnad Record kan du läsa i senaste numret av Hifi & Musik. Där jag förstås också satt ihop en Spotify-lista, ”Best of Island”, med smakprov från de LP-skivor jag skriver om i krönikan men också andra, tidigare och senare, grupper, artister och låtar som enligt mina öron hör till det bästa på skivmärket Island.
Bengt Eriksson
Kommentera