Crazy; till en gräns

Peter Stjernström
Sjösprång
(Lind & Co)

Ännu en deckarförfattare som skriver ännu en serie Gotlandsdeckare. Lätt att tänka så och… ja, sucka.

Gör inte det. Peter Stjernström är inte – blott – ännu en deckarförfattare och hans deckarserie med Gotland som kriminell miljö är inte – blott – ännu en serie Gotlandsdeckare. Stjernström är sin egen deckarförfattare, som skriver sina egna deckare.

Redan valet av huvudperson = (får hon väl kallas) seriens hjältinna, Walla Hammar, 70 år och med säker tro eller till och med vetskap om det ”bortomsliga,” låter ana att nu ska man få läsa något annorlunda. Inte minst för att hon transporterar sig runt på ön med en trimmad packmoppe, maxfart så där hundra.

Fler personer: hennes son Pelle, som ifrågasätter mammans tro och vetskap, hans hustru Lisen och deras dotter Bella, som tror på farmor, Iggy, kortvuxen och egenartad forskare, Najma Runi, ung reporter på P4 Gotland…

I ”Sjösprång” har också tillkommit en organisation (eller snarare ett gäng ungligister). De kallar sig Bredablick och är vad namnet låter ana: nynazister. Nu har de kommit till Gotland för att uppleva den gamla, äkta kulturen genom att delta i Stångaspelen.

Och jag ber, apropå någon annan som skrev om ”Sjösprång”, att få påpeka att dom här Hitlergangsterna från svensk landsbygd är helt realistiska.

Nazism är det nya, grundläggande temat för ”Sjösprång”. Här finns andra och fler teman också, främst naturen. I berättelsen förenas dagens nynazism med den vurm för nazism som fanns på Gotland under andra världskriget. Göring kom på besök och Gotlands mest snabbspringande kapplöpningshäst var döpt efter Hitler.

Deckarförfattaren Peter Stjernström behagar skarva och skämta? Lite hittar han på, någon gång, ibland. Men det går ju att googla och kolla hästen Hitler till exempel. Och se, det stämde. Det fanns en häst med det namnet. Däremot behagar han skämta, ofta och mycket, i själva berättandet och skrivandet.

Han skriver crazy, tar i och sen tar han i ännu mer – tills man tycker att det här går ju inte att tro på. Nu blir det overkligt. Just då och där stannar Stjernström upp. Exakt på gränsen. Han skriver crazy; till en gräns. Aldrig så overkligt att det inte är verkligt. Inte så orealistiskt att inte är realistiskt.  

Så gör han gång på gång, det börjar redan när Najma direktsänder lokalradio i början av boken. Vet inte om Stjernström gjort lokalradio – men jag har. Och det kan vara så här, just så crazy, som det riskerar att bli för Najma när hon intervjuar ledarna för Bredablicksgänget – Mattis Matsson och Erik ”Jerka” Ahlgren, bägge bosatta på fastlandet men födda på Gotland – i direktsändning.

Om han inte gjort lokalradio själv så måste Peter Stjernström ha en suverän förmåga att lyssna och läsa in, ta till sig och verkligen leva sig in i det han skildrar.

Så hittas en häst hittas död och bränd, så hittas ännu en häst hittas död och bränd… med inbrända hakkors. Titeln ”Sjösprång” är förresten ett meteorologiskt havs- och sjöfenomen som kan liknas vid att sjön ordagrant tar ett språng i form av en våg som plötsligt sköljer över stranden.

”Sjösprång” är andra titeln Peter Stjernström deckarserie med Gotland som kriminell miljö. Den tredje, ”Smugglarna”, kommer till sommaren. Några spelplatser: När, Danbo och Ljugarn.

Bengt Eriksson    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: