Liturgisk sång i naturens kapell

L.T. Fisk
Åsnemanifest
(Aska/Ljud)

Måste man faktiskt förstå vad L.T. Fisk sjunger om? Exakt vad varje sång, rad och ord betyder? Eller räcker det att känna förståelse? Kan även känslan vara ett, inkännande, sätt att förstå?

Minns jag rätt har jag förut beskrivit L.T. Fisks sång och musik som att han sitter i ett torp på landet, spelar piano så smått och sjunger så stilla men ändå så allvarligt att den lilla stugan förvandlas till ett kapell.

På sitt nya album ”Åsnemanifest” har han burit ut pianot och placerat det bland fält och skogar. Han spelar och sjunger utomhus med naturen som musikens och sångens – oändliga – väggar och himlen som dess – oändliga – tak.

Så vackert att vackrare har han aldrig spelat och sjungit. Han spelar själv piano, tramporgel och wurlitzer, Douglas Holmquist svarar för syntar och andra pålägg, Gerda Holmquist bidrar med cello.

I ett spår, ”Ingen dom”, växer ljudet ytterligare. Där har Jon Eriksen fått tramporgelns ljud och toner att överstyra. Ibland också  lätt körsång.

Men inte mycket, allt är försiktigt och varsamt. Känslan är densamma, att L.T. Fisk sitter ensam vid ett piano eller en tramporgel och sjunger rätt ur hjärtat, djupt ur själen.

L.T. Fisk.

Sångerna har melodier men det är som om melodierna förändras och verkligen blir till först när de sjungs, när L.T. Fisk upprepar rader som mantran eller böner – till exempel ”Ama et labor” och ”Om jag kunde sjunga” (ur sångerna med samma titlar).

Han sjunger liturgiskt. Som vid en mässa, hela albumet blir en sammanhållen sång- och musikmässa. Religiöst eller andligt? Utåt naturen eller uppåt himlen? Jag vet inte men jag känner.

”Där ingen klagan där ingen nöd / där inga sorger smärta eller död / där vi beta evig betesmark – får vi vila?” inleds ”Var finns undret”.

Några nyckelrader av många. Liksom ”Omfamna mig förbarma dig / håll denna kropp – denna / tunna kropp – lyft den opp” inleder ”Bedarra här”. Som nu och sen, jordaslitet och vad som kan komma efter?

En vädjan om, i och genom andlig skönhet, hopp och tröst, förmedlad av en röst som är ännu klarare än tidigare, liksom förklarad såväl för lyssnaren som L.T. Fisk.

2023 års bästa svenska album, redan nu?

Bengt Eriksson
Publicerat i Hifi & Musik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: