Framåt jul brukar jag i tidskriften Hifi & Musik gå igenom årets musikböcker, mest svenska utgivningar men också några musikböcker på engelska.
Oftast publiceras detta i två nummer efter varann, som senast i nr 12/2002 och det nu aktuella numret 1-2/2003.
Jag försöker få med så många böcker som möjligt om och med anknytning till musik av dem som kommit under året. Ändå blir det alltid några missar – det ges ut otroligt många musikböcker varje år – och det händer också att jag sorterar bort en del böcker.
Det blir inga recensioner, varken utrymme för det eller försök själv recensera typ 40 böcker efter varann, utan mer av presentationer och anmälningar. Fast omdömen, om böckerna är bättre eller sämre, blir det förstås ändå.
Här är blott en av de musikböcker som fanns med i 2002 års genomgång…
***
Lokalt musik- och kulturliv ska man inte fnysa åt, det är ofta på det lokala planet som intressant musik och spännande artister startar och föds. Vilket förtjänar att dokumenteras, till exempel i följande ”lokala” bok med riksintresse.
Marie Selander / Emma Gustafsson
med Frida Herchenröther & Linnéa Lindbom
Herrarnas kalas –
och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna
(Gidlunds)
Eskilstunas invånare ska vara glada att sångerskan Marie Selander flyttade dit från Stockholm. Vem skulle annars ha sett till att boken ”Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna” skrevs och gavs ut?

Marie Selander, som började på 60-talet i gruppen Nursery Rhymes, och Emma Gustafsson, som bland annat varit kulturredaktör på Eskilstuna-Kuriren, delar på bokens arton kapitel.
Rubriker: ”Dragspelsdrottningar”, ”Jazzen!”, ”1950-1960-tal: Eskilstunas eminenta sångerskor”, ”1960-1990-tal: Popen, proggen och punken”, ”Pax för Nana Hedin, eurodancelegenden som föddes i Eskilstuna”, ”Kentmarschen, karnevalen och viva la musikrevolution!”, ”Musikskolans döttrar”, ”Etown Grrrl Gang: en feministisk kärlekshistoria”…
Selander är arg redan i förstakapitlet om ”Strukturer”. Det bör hon vara. Det ska hon bli. Och ilskan poppar upp både på och mellan hennes fortsatta rader.
Boken utgår från Eskilstuna men handlar om Sverige. Liknande böcker kunde – ja, borde – skrivas om fler svenska städer. Musik kommer över allt ifrån, musik har skapats och spelats i varje svenskt samhälle, inte minst av kvinnor.
Mycket intressant att läsa – om ”dragspelsdrottningar” (Majken Carlsson, Yvonne Modin, Anna Wingman…) och sångerskor i dans- och jazzorkestrar (Mona Svensson, Monica Eriksson, Berit Hamrin, Towa Carson, Anni-Frid Lyngstad…) men också kvinnliga instrumentalister (piano, bas, gitarr).
Även kapitlet om Musikforum i Eskilstuna läser jag med stort intresse: som alltid, till och med på 70-talet, fler kvinnor i föreningen än på scen. Men åtminstone två fanns: Eva Sanner i Evas Harem och Elisabeth Redlig i Makka Splaff.
Bengt Eriksson
Publicerat i Hifi & Musik
Kommentera