Om man nu tänker sig att man ska skriva en deckare, alltså debutera som deckarförfattare, hur mycket ska man ta för givet att deckaren säljer? Svar: Tja, en handfull ex.
Jo, det är vad jag tror att man bör förvänta sig. Inte mycket, snudd på ingenting. Och detta oavsett om deckaren ges ut av ett stort, större eller mindre förlag, genom ett hybridförlag eller egenutges.
Och för att sen också prata intäkter, royalty, så hur mycket kommer man att tjäna på sin deckare? Sluta sitt vanliga jobb och enbart skriva? Direkt, sådär. Nej. Fast å andra sidan gör ju allt fler nya svenska deckarförfattare just det, säger upp sig för att skriva på heltid.
Hur går det ihop? Kan det gå ihop?
Det är dags, tror jag, att också diskutera den så kallade (dumt ord men det finns väl inget bättre) genrelitteraturens upplagor. Till exempel deckare och annan krimi.
I den aktuella litteraturdebatten verkar det fortfarande finnas de som tror att kriminalromaner ju säljer och säljer mycket per automatik, till skillnad från (ett ännu dummare ord och begrepp) litterär fiktion.

Krönikören funderar. Foto: Birgitta Olsson
De enda som talat om att också försäljning av pappersböcker vad gäller genrelitteraturen nu sjunker i upplaga, det är förlagscheferna på Lind & Co och Ordfront. Alla andra i förlagsbranschen håller tyst. De har muttrat och mumlat (när Deckarlogg frågat) men de vill inte tala öppet om det.
Men om man har ögonen med sig så ser man ju: ser att allt fler deckare nu ges ut som ljud- (och eventuellt också e-) böcker – men inte på papper. Antingen inte alls eller så testar förlagen först med ljud för att eventuellt sen också trycka pappersböcker (ibland dessutom som print on demand, fast också detta mörkar förlagen).
På grund av de dystra framtidsutsikterna (observera att detta är en spaning – inte kunskap utifrån någon undersökning) också av genrelitteratur – särskilt deckare och annan krimi som Deckarlogg har bäst koll på – blir jag än mer förvånad varje gång en relativt nytillkommen svensk deckarförfattare deklarerar att ”Nu ska jag skriva på heltid!”.
Men hur ska det går? Hur går det, om deckarna enbart ges ut som ljudböcker med ännu lägre royalty än för pappersböcker? Det kan bli knapert. Sänka kraven och levnadsomkostnaderna? Eller producera böcker som en iller, hålla flera deckarserier igång samtidigt och skriva två, tre, fyra böcker om året?
Jag skulle vilja ha en redovisning av upplagorna för deckarutgivningen i Sverige, svenska deckare som översatta. (De senare, de översatta, kan ju bli ännu dyrare att ge ut. Rättigheter ska betalas, liksom översättaren samt tryckningen – medan ett mindre förlag kan strunta i att betala förskott till en svensk deckarförfattare och enbart få kostnad för trycket.)
Jag skulle vilja ha reda på upplagan för varenda deckare som getts ut i Sverige de senaste, säg, tre åren. Omöjligt förstås, inget förlag kommer att redovisa detta. Men jag tror det skulle vara intressant. Jag misstänker att det finns många, många svenska deckare som säljer i häpnadsväckande små upplagor som pappersböcker.
Ges det ut för många deckare i Sverige? Rent spontant: Ja. Å andra sidan: om de så kallat traditionella förlagen drar in på sin deckarutgivningen så kommer ju säkert många författare istället att ge ut deckarna ändå, på hybridförlag eller eget förlag. De bli inte färre, möjligen marginellt.
Och det alltid lika svåra: Hur vet man, hur kan någon veta, exakt vilken deckare som är ”för många”? Det är lätt att dra in fel, så att säga. Att inte ge ut den deckare som skulle ha sålt i en större upplaga och lika lätt att ge ut en deckare som inte säljer alls.
Bengt Eriksson
Kommentera