Enola med efternamnet Holmes i suffragetternas London

Enola Holmes 2
Som Enola: Millie Bobby Brown
Regi: Harry Bradbeer
(Netflix)

Nancy Springer
Enola Holmes och kidnappningsmysteriet
Enola Holmes och den försvunna flickan
Övers: Carina Jansson
(B. Wahlströms)

Det är bra men började ändå lite trögt, tyckte jag, i nära nog en hel timma. Inte förrän så blir det mer fart på ”Enola Holmes 2” – den andra Netflix-filmen om henne, också denna löst byggd på en serie ungdomsdeckare av Nancy Springer.

Netflix-reklamen för ”Enola Holmes 2”.

Två av böckerna finns på svenska medan originalbokserien på engelska innehåller hela nio titlar. Vet inte varför serien här i Sverige tog slut efter två böcker men eventuellt kan man = jag hoppas på fortsatta översättningar och utgivningar nu när också den andra Enola Holmes-filmen gjort succé.

Förresten, både den första översatta boken och några av originaltitlarna finns som ljudböcker på svenska strömningstjänster. Förresten (2), för att nörda ner mig, så har böckerna i Frankrike, där man är just nördig på sånt här, blivit tecknade seriealbum av Séréna Blasco,  författare och tecknare.

Förra gången, i ”Enola Holmes”, försvann hennes mamma, lika galen som viljestark och rättskaffens. (Nog förstår man varför både dottern och sönerna blivit som de blev, åtminstone Enola och Sherlock men Mycroft?). Enola flydde från internatskolan och mötte sitt öde i den unge man som skulle visa sig vara lord Tewkesbury. (Nej, redan nu har jag avslöjat för mycket så mer avslöjar jag inte.)

I ”Enola James 2” befinner Enola sig i London där hon startar sin egen detektivbyrå. (Varför inte Holmes & Holmes, föreslår storebrorsan. Men då skulle det ju bli HOLMES & Holmes typ, så tack men nej tack.) Fast hon har svårt att få klienter: Enola är ju kvinna! Och så ung, dessutom. Hur skulle hon kunna klara av nåt, om så med efternamnet Holmes.

Trailer för ”Enola Holmes 2”.

Jo, som du förstått. Enola Holmes är lillasyster till Sherlock. Mer intensiv och just ung, lite ospecifik ålder i filmerna men låt säga 16 år på det 18-e i ”Enola Holmes 2” fast något skiftande i ålder beroende på sammanhang. Enola kan verka äldre för att smälta in men också yngre – mycket yngre, impulsiv och naiv ibland!   

Hon får i alla fall ett jobb och fall. En ung kvinna, så ung att hon idag skulle beskrivas som en flicka, ett barn, men 1888 arbetade hon redan – på en tändsticksfabrik. Hon heter Bessie Chapman (spelad av Serrana Su-Ling Bliss) och anmäler att hennes syster Sarah (Hannah Dodd), egentligen ”syster” och även hon arbeterska på samma fabrik, har försvunnit.

Miljö: East End, Whitechapel och dockområdet. Enola Holmes åtar sig förstås fallet (trots att utsikterna för att få betalt är ringa). Brorsan Sherlock. tjugo år äldre än sin syster, är också med. Han jobbar med sitt fall – pengar som förskingras på ett så smart sätt att det är nästan omöjligt att följa pengarna – men det ska visa sig att Sherlocks och Enolas fall hänger ihop. De är ett och samma.

Ska Sherlock framstå som både disträ och lite klumpig fast ändå översmart? Det ska han nog, då spelas han utmärkt av Henry Cavill.

”Enola Holmes 2” balanserar än mer mellan ungdoms- och vuxenfilm, flerålders- och familjefilm än ettan. Filmen balanserar också mellan hittepå och rena rama historiska verkligheten, det victorianska London år 1888. Regissören Harry Bradbeer och manusförfattaren Jack Thorne har lyckats mycket bra med bägge balansnumren.

De tre första titlarna i Nancy Springers serie om Enola Holmes.

Jag vill ju inte avslöja för mycket heller om denna andra film, men något lite mer… Utgångspunkten är tändsticksfabriken och arbetsförhållandena för de många  unga tändsticksarbeterskorna. Hårt slit med en domderande förman och bestraffningar för knappt någonting, nu har den ena efter den andra börjat dö också. I tyfus, sägs det.

Men googla till exempel på tändsticksfabriker i London eller på den försvunna tändsticksarbeterskan Sarah Chapmans namn – och se! (Om du googlar innan eller efter du har sett filmen är väl en smaksak.) Du kan också få en länk av mig till en informativ nätsida om ”The Matchgirl Strike”.

Verkligheten går in i fiktionen och fiktionen blir verklig. Om jag ska muttra över något så blir det ibland lite väl mycket komedi och slapstick, särskilt i slagsmålsscenerna, någonstans emellan stumfilm och Errol Flynn. Men det är en så liten och tunn bock i kanten att den knappt syns. Min hustru var inte heller så förtjust i att Enola Holmes då och då vänder sig till tittarna och pratar direkt med oss. Men det gillar jag.

Och Millie Bobby Brown är suverän som Enola Holmes, precis enligt min beskrivning ovan. Som en kombinerad skådespelerska, programledare på TV och guide genom 1800-talets London, om du förstår vad jag menar.  

Omslag till första boken på svenska.

Fler personer: överpolisen och tillika skurken Grail (David Thewlis), Tewkesbury (Louis Partridge), Edith, som driver kampsportträning för kvinnor och är vän med Enolas mamma (Susie Wokoma), polisen Lestrade (Adeel Akhtar), Mira Troy, laborera med bokstäverna i hens namn och se vad det kan bli (Sharon Duncan-Brewster), mamma Eudoria Holmes, suffragett (Helena Bonham Carter)…

Även en förbiskymtande Dr Watson (Himesh Patel) men den andra Holmes-brorsan, Mycroft, är inte med i ”Enola Holmes 2”.

Bengt Eriksson

PS. Vet inte varför jag kom på den tanken men jag satt och tänkte på att det där, alltså arbetsförhållandena på tändsticksfabriken och vad de skulle leda till, är väl nåt för William Sinclair och James Quilter, journalisterna och det homosexuella paret i Sofie Bjarups bägge historiska deckare från likaså London år 1888-89…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: