Var hör barnhemsbarnet Harriet hemma?

Amanda Hellberg
Jul i rampljus
(Lovereads)

Amanda Hellberg fortsätter att skriva feelgood och romance utanför genregränserna. ”Jul i rampljus” är liksom Ulltuna-trilogins föregående delar mer av ”feel life” eller varför inte – en roman.

Ulltuna, en fiktiv småstad i Västergötland, återkommer i böckerna. Men huvudpersonerna är nya för varje gång och tiden går.

Den nya, sista titeln inleds på hösten 1902. Vintern och julen närmar sig.

Harriet Hjort, 21 år och lovande sångerska, hör till den brokiga skaran i Gideons teatersällskap. Hennes sång till ackompanjemang av den blinde pianisten Isak har blivit populär på landsortsteatrar och ölhallar.

En teaterdirektör i Göteborg utlyser provsjungning om huvudrollen i hans nya operett. Förstapris: 5 000 kronor. Det är lockande. Vågar Harriet, som redan lider av rampfeber, ta chansen?

Men pengarna skulle vara välkomna, eftersom Gideons lilla teater fått dålig ekonomi och riskerar nedläggning.

”Jul i rampljus” är en enkel berättelse som Amanda Hellberg berättar lika rakt och enkelt. Och ändå lyckas hon förmedla så många tankar och känslor om olika samhällsklasser och livsvillkor, vänskap och kärlek.

Hon har försökt – och lyckats – göra något som inte alls är lätt, nämligen att förena högt och lågt. Resultatet är historiska kvinnoromaner och arbetarskildringar i form av feelgood som blir mycket mer än bara må bra-läsning.

Såväl i välformulerade meningar som mellan raderna bubblar böckerna av historiska skeenden, människors liv och tankar.

Främst handlar det om Harriets innersta vilja, hur och var hon vill leva sitt liv. Från sin fattiga uppväxt på gatan och barnhem till firad stjärna i rampljuset på den stora teatern i den glittrande staden, är det verkligen där hon hör hemma? 

Hur mycket betyder pengar? Var ska hon fira jul, i Göteborg eller Ulltuna? Och så kärleken, vad sker mellan Harriet och Isak?

Bengt Eriksson
Ungefär så här i Gota Medias tidningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: