Filmtajm: Klassisk svensk juldeckare

Maria Langs detektivroman ”Tragedi på en lantkyrkogård” – en av hennes bästa om Deckarlogg får säga – gavs ut 1954. (Jag var sju år, skulle strax – av förfäran inför det astrista att behöva ljuda i skolan – lära mig själv att läsa och strax efter läste jag också den här Lang-deckaren. Fast det hör ju inte hit…)

Arne Mattssons deckarfilm ”När mörkret faller” hade premiär på annandagen 1960. Maria Lang skrev själv manus till filmen som bygger på hennes roman. Eller nästan gör det. Lang ändrade nämligen några väsentliga saker från romanen till filmen.

Till exempel försvann makarna Einar och Puck Bure liksom professor Johannes Ekstedt, vilka var med i boken. Maria Lang bytte dessutom ut mördaren, som i filmen blev en annan. Till råga på allt förvandlades bokens mördare till en hjälte i filmen. Det tål att – eller det gör åtminstone Deckarlogg, som inte tror att deckarförfattaren Lang skrev något utan tanke och syfte – funderas på.

Roman- och filmmiljön är densamma: en lantlig prästgård med tillhörande kyrkogård. Utmärkt miljö för Arne Mattssons sätt att filma noir – ja, i noir. Många svenska svartvita filmer blev noir av sig själv, på grund av ljus- och filmförhållanden. Men Mattsson var särskilt skicklig på att uttnyttja detta för kriminalitet, spänning och rysningar.

Trailer till ”När mörkret faller”.

”När mörkret faller” är nog en av hans bästa filmer dessutom. Karl-Arne Holmsten – vem annars? – har rollen som kommissarie Christer Wijk. Filmen kan bland annat ses gratis på Cineasterna, dit de flesta bibliotek låter sina låntagare komma in och kolla på film med bibliotekskortet.

Bengt Eriksson

PS. Jovisst. ”Tragedi på en lantkyrkogård” har senare (2013) filmatiserats en gång till, i regi av Christian Eklöw och Christopher Panov. Och där finns såväl Puck och Eje som professor Ekstedt med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: