Deckarloggbäst november 2022

Emma Nordlander
Bränn marken
(Norstedts)

Genre: Småland noir. För också Småland är ett mörkt landskap. Emma Nordlander har skrivit en landsbygds- och kvinnonoir av den sort som det skrivits många på senare år – men då om Norrland. Här återvänder Elin, efter fyra år i fängelse, till barndomshemmet i den mörka småländska skogen.

Jørn Lier Horst
När det skymmer
En William Wisting-deckare
Övers: Marianne Mattsson
(W&W)

En roman som innehållsligt föregår hela serien om den norske polisen William Wisting i Larvik. Här är Wisting nybliven som polis och inte kriminalpolis ännu. Han är tvåbarnsfar. Han och hans hustru har fått tvillingar, en flicka och en pojke. Hans fru ammar dem fortfarande. Och hon lever alltså, här.

Susanne Fellbrink
Än porlar mörka vatten
(Bokfabriken)

Fellbrinks femte deckare om sångerskan Cilla Fallander. Miljöer: Sundsvall (och den här gången Härnösand). Ämnen: Mellofestival, mytomani, kvinnligt sexuellt ofredande, sjukdomen ALS, drunkning (eller dränkning!) i ett badkar, försvunna uppdrag och äktenskapskris samt en biljakt. Fellbrink lyckas faktiskt hålla ihop allt detta!

Karin Smirnoff
Havsörnens skrik
(Polaris)

Smirnoffs ”Millennium”-deckare, nr 7, utspelar sig långt upp i Sverige, närmare bestämt det fiktiva samhället Gasskas i Norrbotten. Dit upp anländer både Blomkvist och Selander. Män fortsätter att hata kvinnor och kvinnor fortsätter att hämnas. Smirnoff skriver ordagrant vidare – med sin författarpersonlighet – efter Stieg Larsson.

Jeanette Bergenstav
Nattrov
(Norstedts)

Andra titeln om frilansjournalisten Jennifer Sundin. En deckare och en roman inom samma pärmar. Ett par kriminalintriger men också ett romanbygge med noga skildrade miljöer och personer. Det börjar med att en ung man hittas naken och död på Hisingen och fortsätter med att en ung kvinna rövas bort i centrala Göteborg.

Bengt Eriksson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: