William Wistings första fall

Jørn Lier Horst
När det skymmer
En William Wisting-deckare
Övers: Marianne Mattsson
(W&W)

Det fanns sexton titlar översatta till svenska i norrmannen Jørn Lier Horsts serie om och med den likaså norske polisen William Wisting i Larvik. ”När det skymmer” är den sjuttonde men  första.

Inte den första som skrevs, i Norge gavs den ut 2016, men den första boken om Wisting, om när och hur han började som polis.

Utan överbyggnad och tillägg, kunde man säga. Allt det som Wisting under åren lärde sig som polis och utredare skulle tillkomma undan för undan i seriens följande titlar.

Här börjar han, med stor vilja att vara kriminalpolis och utredare, men ännu underordnad, ännu utan möjlighet att leda en utredning. Det gör faktiskt boken extra spännande att läsa, för att vi trogna deckarläsare av Jørn Lier Horst vet hur polisen William Wisting kommer att utvecklas, den polis han ska bli.

Och hur livet ska bli för honom, också privat. Här är Wisting nybliven tvåbarnsfar. Han och hans hustru har fått tvillingar, en flicka och en pojke. Hans fru ammar dem fortfarande. Och hon lever alltså, här. Lite sorgesamt också att läsa, när man vet.

Flera trådar: en biltjuv, ett bankrån, en övergiven veteranbil i en lada… Trådarna ska flätas ihop, som brukligt är i deckare. Wisting hittar och flätar ihop dem på fritiden, de trådar som övriga poliser inte hittat. Redan här märks tydligt att den där Wisting kommer att gå långt som polis.

En ”tunn” bok, i betydelsen få sidor, blott 180 stycken. En ”enkel” deckare, i betydelsen  rakare och mer direkt än vissa senare polisromaner med William Wisting. Och även i betydelsen att den är skriven som om den faktiskt hade kunnat skrivas först, den kunde ha inlett serien.

Jag vet inte, men kanske tog Jørn Lier Horst fram ett gammalt halvfärdigt manus, skrev klart det och skickade till förlaget först nu? Men detta manus var egentligen tänkt att bli seriens första titel…

Oavsett, berättelsen om William Wistings första fall vid julen 1983 är riktigt bra.

Bengt Eriksson

PS. Kunde inte låta bli att läsa och recensera, lite i förväg. Utgivningsdatum är den 13 december.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: