Vad tyckte kritikerna om deckardebutanten Stieg Larsson?

Åren går och apropå Millennium/Millenium-serien, som nu alltså hunnit fram till titel nr 7: Vad skrev kritikerna när Stieg Larsson debuterade med den första titeln i serien?

Upptäckte att jag faktiskt hade noterat detta i ”Deckarhyllan”, en återkommande krönika som jag då hade i Ystads Allehanda. Så åter till år 2005…

***

Hur många deckarpris kommer Stieg Larsson att få för ”Män som hatar kvinnor” (Norstedts), den första titeln i hans Millenium-serie? Ska Svenska Deckarakademin utse romanen till årets bästa deckare eller nöja sej med debutantpriset?

Kanske både… och? Tyvärr måste  priset – eller prisen – delas ut postumt. Stieg Larsson avled ju strax efter att han lämnat inte bara den första romanen utan hela Millenium-trilogin till förlaget.

”Män som hatar kvinnor” är redan nu årets mest uppmärksammade svenska deckare. Recensenterna har varit ovanligt överens. Inte riktigt alla men de allra flesta berömmer romanen – några ohejdat medan andra sätter  några små bockar i marginalen.

”The winner is… Stieg Larsson!” utropar Per Erik Tell i Kristianstadbladet. ”Helt enkelt lysande!” instämmer Crister Enander i Ystads/Trelleborgs Allehanda. Medan Per Planhammar i Göteborgs Posten bland berömmet – ”det är svårt att inte imponeras redan av anslaget” – påpekar att ”ibland blir berättelsen plottrig”.

Stieg Larsson. Foto: David Lagerlöf / Norstedts

Fast även om kritikerna tycker om romanen så tycker de olika om den. Vilket nog är bevis på att Larsson skrivit en engagerande roman som kan komma att leva länge.

Oenigheten gäller inte minst en av problemlösarna: ”den unga hackern Lisbeth Salander, en klassisk ”utsatt” tjej med taskig barndom, tatueringar, piercingar och ett hjärta av stål”, för att låna Jenny Tunedals beskrivning i Aftonbladet.

Kritikern Enander tycker att både hon och Mikael Blomkvist, ekonomijournalist och andra huvudperson, har ”djup och trovärdighet”. Nils Schwartz i Expressen menar däremot att hackern Salander ”är den sortens cybertekniska superkompetens som får mig att längta efter… ett elementärt förstoringsglas”.

Också Deckarhyllans redaktör tycker att ”Män som hatar kvinnor” är en så bra deckare att den åtminstone borde få Deckarakademins debutantpris.

Och dessutom en märklig deckare, som ringlar och slingrar framåt utan att veta vilken undergenre den hör hemma i.

Finansthriller och pusseldeckare, samtida och ålderdomlig. Blomkvist och  Salander avslöjar en svensk finansskurk och söker samtidigt lösningen på gåtan om den unga flickan Harriet, försvunnen sen snart 40 år.

Hade Stieg Larssons deckardebut mottagits på samma sätt om han levt? För att poängtera romanens budskap  citeras uppgifter ur utredningen ”Slagen dam – mäns våld mot kvinnor” av bland andra Eva Lundgren, en forskare som ju blivit något ifrågasatt.

En recensent, Magnus Eriksson i Svenska Dagbladet, anmärker på detta. Övriga låtsas som ingenting.

”Män som hatar kvinnor” hade blivit mer intressant och ännu bättre, både som deckare och samhällsroman, om en debatt uppstått kring romanen. Den debatten hade författaren nog velat vara med om.

Bengt Eriksson
Publicerat i Ystads Allehanda 2005

En reaktion på ”Vad tyckte kritikerna om deckardebutanten Stieg Larsson?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s