Starka känslor som hotar att ställa till det

Hans Lundin, då och då-gästrecensent på Deckarlogg, fortsatte att läsa Solinge-deckarna av Susanne Schemper. Nu har han kommit fram till fjärde (och hittills sista) titeln i serien.

***

Susanne Schemper
Bekännelsen
(Word Audio Publishing;
utgiven som ljud- och e-bok)  
Uppl: Gunilla Leining

”Bekännelsen” av Susanne Schemper är den fjärde boken i serien från Solinge. Den här boken är en fortsättning på ”Svinstian”, den första boken i serien. Det har gått åtta år och livet har gått vidare. Noa har kommit upp i tonåren och har börjat bli grubblande.

Hans tankar går tillbaka och han vill minnas mer kring sin pappa. Detta blir till ett bekymmer även för Sanna och Tina, som ju märker att Noa inte mår bra. För Tina blir det än värre, för hon känner hur hon förstörde för Noa tidigare.

Hon funderar på att bekänna vad hon har gjort, för alltihop sätter press på henne och hon mår inte bra. Samtidigt förstår hon att det blir en katastrof för henne själv om hon erkänner.

Tina kommer på en gyllne medelväg. Hon skaffar en anteckningsbok och skriver ner allt som hon minns hände. Men det väcker väldigt starka känslor, vilket hennes omgivning märker.

Inte minst Noa, som får se sin extramamma i märkliga situationer. Även Johanna den före detta polisen märker att det inte står rätt till med Tina

Intrigen i den här boken tar sig andra uttryck än i de tidigare böckerna. Den bygger mer på personernas upplevelser och känslor. Dessa känslor är väldigt starka och hotar att ställa till det. På detta sätt blir det de negativa känslorna som dominerar och för handlingen framåt.

Det är svårt att se hur något positivt ska komma ut ur allt detta. Men det finns ljuspunkter och livet går framåt mot ett ljust slut eller?

Även om miljöer och händelser beskrivs tydligt så är det känslorna som är huvudnumret i den här boken. Det är dramatiska svängningar som skapar spänning genom handlingen.

Språkmässigt är boken välformulerad och läsaren har lätt att förstå och tillgodogöra sig handlingen. Händelserna tas om hand för det mesta. Men det lämnas en cliffhanger för att fortsätta skriva om Sanna, Noa och Tina framförallt.

Förutom en stark koppling till den första boken i serien ger boken endast vaga kopplingar mot de andra böckerna. Det är Solinge som är den gemensamma nämnaren och att vissa personer och andra platser skymtar förbi.

Detta är en bra bok som jag rekommenderar.

Slutligen några ord om serien. Det är fyra böcker som kopplar till det fiktiva samhället Solinge och händelser där. Händelserna är inte kopplade till varandra, förutom att ”Bekännelser” alltså är en vidarekoppling på ”Svinstian”. Så man bör ha läst ”Svinstian” innan ”Bekännelser”.

Böckerna handlar om hur olika personer ställer till det för varandra av olika skäl. Det handlar om otrohet, misshandel och andra relationshändelser. Det handlar om att göra sin partner illa. Detta är viktiga frågor att ta upp och det beskrivs på ett fint sätt av författaren. Det är absolut en läsvärd serie.

Hans Lundingästrecensent på Deckarlogg, är en pensionär som efter mycket läsande blivit författare på gamla dar. Med bakgrund i Flygvapnet, Smittskyddsinstitutet och Lunds universitet finns det mycket att gräva fram för de spänningsromaner som hittills kommit och även för kommande böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: