Tidigare har jag funderat över in- och uppdelandet av deckaråret – var börjar och slutar det? – när Crimetime i början av hösten delar ut sina deckarpris på Bokmässan i Göteborg.
I går funderade jag lite på Facebook över Svenska Deckarakademin som också verkar gå efter ett brutet deckarår. Även Deckarakademin både nominerar kandidater och utser vinnare innan året är slut.
Är det bra? Blir det inte konstigt? Det kan ju, som i år, innebära att till exempel den nya Millennium-deckaren ”Havsörnen skrik” av Karin Smirnoff varken kan/hinns med att vare sig läsas eller eventuellt prisas.
Jag fick svar av John-Henri Holmberg, ledamot av Svenska Deckarakademin, som skrev att Smirnoffs bok blev klar för utgivning så sent och förlaget Polaris ville inte skicka en pdf för läsning i förväg. (Antagligen för att förlaget ville hemlighålla handlingen.)
Men det är ju precis vad jag menar. Det blir konstigt. Ja, det blir fel.
Dels kan böcker idag tryckas och ges ut mycket snabbare än tidigare. Teoretiskt skulle en tidigare okänd deckarförfattare och/eller deckarroman kunna skrivas klart en vecka, tryckas och faktiskt finnas i åtminstone nätbokhandeln veckan efter.
Till exempel i slutet av november eller till och med början av december. Ja, det räcker med, som nu Karin Smirnoffs Millennium-deckare, i början av november för att slinka undan Deckarakademin.
Vad är problemet med att flytta Svenska Deckarakademins nomineringar och prisanden till januari året efter det gångna deckaråret?

Då skulle alla deckare hinna ut och hinnas med och det skulle bli mer rättvist, för både läsare och författare.
Bengt Eriksson
Kommentera