En hisnande bergochdalbana

Lotta Malmhester
Sprucket ansikte
Uppl: Hedvig Lagerkvist
(Southside Stories)

Jag är barnsligt förtjust i författare som går sin egen väg. Som hittar ett sätt att berätta sin historia som känns avigt och nytt. Som leker med läsaren som en hjälplös labbråtta.

Att lyssna på ”Sprucket ansikte” är som att åka en hisnande bergochdalbana samtidigt som man befinner sig i Lustigahuset med skeva speglar.

Sanningen är så att säga relativ. Författaren lyckas väva en suggestiv thriller inom genren domestic crime.

Anges och Jon lever ett passionerat, på gränsen till destruktivt förhållande. Hon är barnsligt självupptagen och neurotisk. Helt uppslukad av sin provokativa konst.

I grannhuset bor ett par som är några år äldre. Kvinnan, som heter Doris, målar naiva akvareller som alla älskar. Hon bjuder in Agnes att delta i en av hennes utställningar.

Det blir början till en vansinnig karusell som slutar med att Doris hittas död i Agnes ateljé. Hon ligger arrangerad som ett stilleben som är precis så som Anges beskrivit i sin hemliga dagbok.

Vem är mördaren? Den vänlige mannen, den svartsjuke älskaren eller den avundsjuka grannfrun?

Intrigen är destillerad. Allt överflödigt är bortskuret. Det rör sig hela tiden i den lilla kretsen runt hemmet.

Författaren berättar historien i dagboksform. I början känns det lite omständligt och avigt. Jag är inte säker på att det funkar för alla men jag gillar greppet. Formen gör att vi kommer väldigt nära Agnes som skriver dagboken. Det är avklätt in på minsta nerviga tanke.

Boken har flera skepnader och tempon. Om jag ska ha någon kritik så känns vissa avsnitt lite långa. Men ha tålamod. Det är värt att lyssna eller läsa hela boken. Jag lyfter på hatten till denna stilsäkra debut.

Wow vilken jäkla story!

Samuel Karlssonåterkommande recensent på Deckarlogg och deckarförfattare, bl a upphovsman till polisserien om och på Mörkö, vars fem femte och senaste titel heter ”Sommarmord”. Han lyssnar gärna också på ljudböcker och driver Facebook-sidan ”Vi som älskar ljudböcker”. Gå in där för lyssningstips på såväl deckare som annat. Instagramkonto: samuel_författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: