Ännu en bra deckarhistoria från Ådalen

Ulrika Rolfsdotter
Syndabarn
(Bazar)

Tre tonårsflickor träffas en kväll vid stranden av Bålsjön i den fiktiva orten Lockne i Ådalen. Två av dem påträffas senare döda och den tredje är livshotande skadad.

De bär alla på tonårens ångest och hemligheter. Den där galenskapen som bränner allt i sin väg. Vuxenvärldens svek och längtan till något bättre.

Fallet tilldelas polisen Sara Emilsson men eftersom det handlar om barn engageras även socialtjänsten och bokens huvudkaraktär Annie Ljung. De bildar ett udda men intressant radarpar under den fortsatta utredningen.

Det finns otroligt många bra deckare men bara några få lyfter sig över mängden. Och det här är en av dem.

Författaren lägger till socionomens Annies perspektiv och det gör att ”Syndabarn” lyser och glimmar lite extra i höstmörkret. Jag gillar när en författare lurar mig att lära mig något nytt utan att skriva mig på näsan.

Här får jag lära mig mer om själskadebeteende och hur socialtjänsten agerar när barn far illa. Intressant.

Är allt bra och perfekt? Nej, så klart inte. Det finna alltid detaljer som skaver Personligen är jag inte så förtjust i prologer.

Det är ett berättargrepp som tyvärr brukar leda till att författaren blir lite lat. Ofta bjuder man på en dramatisk inledning för att sedan övergå till redovisande och tempofattiga kapitel. Först framåt kapitel tio brukar handlingen ta fart.

Tyvärr lider även ”Syndabarn” av prologsjukan men håll ut. Den tar sig.

På senare år har det uppstått en liten men ack så intressant rörelse med deckarhistorier från Ådalen och Höga kusten. Det är något med skogarna, älven och bergen som skapar en magisk stämning. Och det får gärna bli mer av den varan.

”Syndabarn” är andra delen i serien om Annie Ljung. Har du inte läst den första ”Rovhjärta” av samma författare kan jag bara rekommendera dig att göra det. Även om ”Syndabarn” står stark på egna ben.

En sjuhelsikes bra deckare helt enkelt.

Samuel Karlssonåterkommande recensent på Deckarlogg och deckarförfattare, bl a upphovsman till polisserien om och på Mörkö, vars fem femte och senaste titel heter ”Sommarmord”. Han lyssnar gärna också på ljudböcker och driver Facebook-sidan ”Vi som älskar ljudböcker”. Gå in där för lyssningstips på såväl deckare som annat. Instagramkonto: samuel_författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: