På bardisken: svenska noirblandningar

Kerstin Bergman & Hans-Olov Öberg
Swedish Noir Cocktails
(Spritz Lit)

Hans-Olov Öberg, författare, förläggare och finansanalytiker, har länge varit ”min” bartender.

Det började med att han för ett antal år sen under bokmässeminglet after hours i Göteborg bjöd på en golvsänkande häxblandning ur en spritsamovar eller vad det ska kallas. Han fick mig efter detta också att testa en veckolig gin och tonic (med varierande sorters gin och de mest märkliga sorters tonic).

Nu har Öberg gett ut boken ”Swedish Noir Cocktails” tillsammans med deckarspecialisten/författaren Kerstin Bergman. Får anta att Öberg står för cocktailmixningen och Bergman för det mer kriminella. (Som om inte vissa av dessa cocktailblandningar skulle vara minst sagt misstänkt kriminella…)

Boken ger mig betydligt mer än vad jag trodde att jag skulle få. Drinkbok, jaha. Nej, inte alls så. ”Swedish Noir Cocktails” är något både för den som vill dricka cocktails och den – kanske någon helt annan – som vill ha en kortfattad presentation av dagens svenska deckarscen.

Kort men informativt skrivet (även om jag inte håller med om definitionen av så kallad Swedish och/eller Nordic Noir. Men det kan vi ta en annan gång.) Här finns dessutom, riktigt fyndigt tänkt, en text om vad olika svenska deckarförfattares huvudpersoner/detektiver brukar dricka.   

Som extra finess presenteras dessutom varje deckarförfattare, helt kort men informativt det också, som fått en drink komponerad och blandad åt sig. Alltså: en historik över dagens svenska deckarromaner och deckarförfattare, just helt kort och smart.

Men hur har författarna valts? Bland de trettiotre utvalda finns välkända och framgångsrika, lagom kända och mindre kända svenska deckarförfattare. I bokstavsordning: från Stefan Ahnhem till Dag Öhrlund och däremellan, för att nämna säg fem stycken, Karin Alfredsson, Arne Dahl, Jan Guillou, Stieg Larsson och Karin Wahlberg (samt, så blir de sex, Kerstin Bergman själv).

Starka cocktails och svaga, lika med alkoholfria. Vilka deckarförfattare dricker alkoholfritt? Ska inte avslöjas i förväg. Men hur har just dessa deckarförfattare valts ut? Kan inte låta bli att fundera på det, finns ju betydligt fler möjliga…

Varje cocktail är väl anpassad till varje deckarförfattare och blandningar är i vissa fall riktigt  fyndiga och uppfinningsrika blandningar, kanske ibland också lite fräcka (mot författarna).

Som att mjukdeckarförfattaren Kristina Appelqvists cocktail grundas på sherry, Kjell Erikssons på cachaça, Jan Guillous på ukrainsk vodka, Mari Jungstedts på gotländskt gin, Håkan Nessers på Bergslagens gin och Anders Roslunds på – håll i   dig – Agitator Single Malt Whisky ihopmixad med Drambuie, pressad lime och sockerlag… samt rödvin.

Amen alltså… Nämen. Drinkens namn: ”Drickmigvarligt.”

Som att vara tillbaks vid starkspritsbokmässesamovaren, ju. (Där jag förresten var en av få överlevande.)

Bengt Eriksson     

En kommentar på “På bardisken: svenska noirblandningar

Add yours

  1. Normally Ι do not read aгticle on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to try and
    do so! Your writing taste has been surpгised me. Thank you, quite great post.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: