Det har inget med deckarna att göra men jag tycker det är så kul att jag börjar krönikan med hennes namn. Nevada Barr berättar:

”Mamma, som var pilot och flygmekaniker, hade den egenheten att hon inte ville låta någon utan flygerfarenhet sköta om hennes plan. Likadant när hon blev gravid: förlossningsläkaren skulle vara en kvinna. Det fanns inte så många men hon hittade Dr Mary i Yerington, Nevada. Oavsett om det blev en pojke eller flicka skulle barnet heta Nevada, bestämde mamma.”
I fjol introducerades Nevada Barr på svenska med två sena titlar, ”Stum rädsla” och ”Vargavinter”, ur den deckarserie om Anna Pigeon, nationalparkspolis, som i USA började ges ut 1993. Nu i maj kommer ”Pumaspår” och till hösten ”Djup grav” (alla Hoodoo förlag), som var seriens första titlar.

Genre: vilda amerikanska naturdeckare. Varför blev det deckare med nationalparker som miljö?

”Jag älskar den otämjda naturen”, svarar hon per mejl, ”och jag älskar att skriva. Med Anna Pigeon-serien kunde jag förena mina kärlekar.”
Nevada Barr har själv varit ”national park ranger”. Ja, Anna Pigeon lär vara hennes alter ego.
”Det var mer förr”, svarar Barr. ”På senare år, när hon och jag blivit äldre, har vi utvecklats åt olika håll. Hon är en bättre ranger än vad jag var. Och längre, och sötare…”

”Stum rädsla” utspelar sig i Klippiga Bergen, ”Vargavinter” på Isle Royale och den snart kommande ”Pumaspår” i Guadalupe-bergen. Skriver du dig igenom USA:s nationalparker?
”Nej, det är omöjligt”, invänder hon. ”Det finns, om man räknar alla naturområden av nationellt intresse, cirka 360 nationalparker i USA. Jag började med att skriva om de parker där jag arbetade som ranger och har fortsatt med andra parker jag tycker mycket om.”
Naturen är din egentliga huvudperson?

”Inte riktigt, men en av huvudpersonerna. Jag älskar det oförutsägbara och storslagna, att skildra hur människor reagerar inför att vara utlämnade åt något så mycket större än oss själva.”
I ”Vargavinter”, romanen som senast kom på svenska, kan man verkligen tala om att vara utlämnad.
Vinter, snö, kring 20 grader kallt och kraftig blåst när rangern Anna Pigeon flyger till Isle Royale i Lake Superior (en av världens största insjöar) för att delta i ett forskningsprojekt om samspelet mellan varg och älg.

Skildringen av ön blir en slutna rummet-deckare, där forskarna går varann på nerverna. Romanen skildrar också något som är högaktuellt i Sverige: vargar.
”Isle Royale är en magisk plats. Älgar, rävar och olika fågelsorter. Hård terräng men ett paradis. Vad gäller vargarna”, skriver Nevada Barr i mejlet, ”står jag på deras sida. Vargar är en fantastisk del av naturen. Det är bevisat att de inte är farliga för människor. Vargar äter rådjur – oftast gamla djur eller mycket unga.”
Bengt Eriksson

Publicerat i YA/KB/TA 2015
——————————————————————————-
Anna Pigeon-deckarna:
1993 Track of the Cat / Pumaspår, 2015
Guadalupe Mountains National Park
1994 A Superior Death / Djup grav, 2015
Isle Royale National Park
1995 Ill Wind / Ond vind, 2016

Mesa Verde National Park
1996 Firestorm / Eldstorm, 2017
Lassen Volcanic National Park
1997 Endangered Species
Cumberland Island National Seashore
1998 Blind Descent / Mörk labyrint, 2018
Carlsbad Caverns National Park
1999 Liberty Falling
Statue of Liberty National Monument
2000 Deep South
Natchez Trace Parkway
2001 Blood Lure
Glacier National Park
2002 Hunting Season

Natchez Trace Parkway
2003 Flashback
Dry Tortugas National Park
2004 High Country
Yosemite National Park
2005 Hard Truth / Stum rädsla, 2014
Rocky Mountain National Park
2008 Winter Study / Vargavinter, 2014
Isle Royale National Park
2009 Borderline
Big Bend National Park
2010 Burn
New Orleans Jazz National Historical Park
2012 The Rope
Glen Canyon National Recreation Area
2014 Destroyer Angel
Superior National Forest
2016 Boar Island
Acadia National Park
Kommentera