Deckarakademins nomineringar

Så har Deckarakademin nominerat 2018 års fem bästa svenska respektive fem bästa översatta deckare.

Ordningen återställd: Efter att ha varit märkligt enig med Deckarakademin om de senare årens nomineringar så håller jag inte med i år.

Återkommer till Deckarloggs favoriter bland 2018 års utgivning. Tills vidare blott några kommentarer:

ladda ned

Att inte nominera ”Kärlekens Antarktis” av Sara Stridsberg är snävsynt.

Bland de svenska kan en också undra vart till exempel Inger Frimanssons ”De sista rummen”, Olle Lönnaeus ”Tiggarens hand”, Set Mattssons ”Kvinnan vid kanalen” och Marie Hermansons ”Den stora utställningen” tog vägen?

Bland de översatta, förutom att jag gläder mig åt nomineringen av Leïla Slimanis ”Vaggvisa”, undrar jag detsamma – alltså vart försvann de? – över till exempel Monica Kristensens ”Döden i Barentsburg”, Kjell Ola Dahls ”Hilde”, Joyce Carol Oates ”Mannen utan skugga”, Tony Parsons ”Bödlarna i Tyburn” och Jesper Steins ”Solo”?

Återkommer, som sagt.

Här finns Deckarakademins lista över nominerade med motiveringar.

2 reaktioner på ”Deckarakademins nomineringar

  1. Utan att vilja vara illojal kan jag väl säga att läsgruppen för de svenska nomineringarna, där jag ingick, hade en rätt utförlig principdiskussion kring Sara Stridsbergs roman. Majoriteten ansåg sig inte med bästa vilja i världen (jag uppfattade inte att någon såg den som annat än en suveränt bra bok) kunna betrakta romanen som en kriminalroman. Själv tillhörde jag, som jag gissar att du inser efter mina tidigare uttalanden i frågan, minoriteten. Men så funkar ju, som bekant, demokratiska församlingar. (Kan väl å andra sidan medge att inte ens jag, som betraktar Inger Frimansson som en av de stora i svensk psykologisk thrillerlitteratur (se min bok Dunkla drifter och mörka motiv för en 17 år gammal avisering), tyckte att De sista rummen kan betraktas som kriminallitteratur. För mig är den fantasy, utan drag av kriminallitteratur.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s